Учителите на детето, живяло в кокошарник твърдят, че не са предприели мерки,

...
Учителите на детето, живяло в кокошарник твърдят, че не са предприели мерки,
Коментари Харесай

Повече от година детето от Крушовица е спало сред мишки, учителите знаели, но мълчали от страх

Учителите на детето, живяло в кокошарник твърдят, че не са подхванали ограничения, тъй като у тях е имало боязън от фамилията и пастрока на момиченцето. Същият боязън имало и у другите хора в село Крушовица.

Това стана ясно по време на визитата в селото на министъра на образованието и науката проф. Галин Цоков. Той беседва както с учебния личен състав, по този начин и със самото момиче, което към този момент е трансферирано в друго учебно заведение. На детето е обезпечена и спомагателна психическа и педагогическа поддръжка за по-бързото й адаптиране.

Учителите са мълчали макар, че в учебно заведение 7-годишното момичето е споделяло, че спи измежду мишки и паяци. Било гладно и често съучениците му отделяли от личните си закуски.

Колегите споделиха, че са виждали притеснителни сигнали, а класната е упорствала с детето да работи психолог ”, сподели още проф. Цоков след срещата с шефа и учителския колектив от ОУ “Христо Ботев ” в Крушовица.

По думите му обаче пастрокът е отказал, а според настоящото законодателство психическа подкрепа не може да се даде без единодушие на фамилията. “Това слага въпроса дали не са нужни законодателни промени, тъй като не би трябвало да забравяме, че в центъра на всичките ни политики би трябвало да бъде сложено детето ”, акцентира министърът. Преди ден МОН подреди инспекция, която да откри има ли пропуски от страна на учебното заведение и за какво по-рано не са алармирали учителите виновните институции.

“Предстои на място да дойдат и представители от мобилната група за психическа поддръжка от МОН ”, изясни министър Цоков. По думите му учителите в новото учебно заведение и шефът са дали информация, че детето се приспособява добре и през днешния ден също е било на учебно заведение. “Важно е обаче с момичето да се работи поредно от експерти, тъй като сходни контузии остават трайни следи, които не постоянно са елементарно забележими на повърхността ”, акцентира той.

В днешния ден, още веднъж в Област Враца, има случай на ударен преподавател от ядосан родител. “Затова и би трябвало да дадем по-голяма поддръжка на учителите, тъй като в дребните обитаеми места те постоянно се усещат изоставени. Тук съм, с цел да им покажем тъкмо това ”, сподели министър Цоков.

Припомняме, че 7-годишното дете е живяло месеци наред в нечовешки условия. Твърди се, че то е било принуждавано да спи върху дъски, сложени на остарели гуми в кокошарник в парцела на пастрока си. Там е получавало и храна през прозорец.

Според сигнала, детето е преживявало в тези условия повече от година. Започнато е разследване за престъпление спрямо малолетно дете, осъществявано в изискванията на домашно принуждение.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР